Categoría: Datos abiertos

La tecnología blockchain en la administración pública

Hoy inicio la colaboración con Gobierno Transparente para la emisión de un podcast trimestral, en formato entrevista, sobre la tecnología blockchain y su aplicación en la administración pública.

Durante más veinte minutos, en una reflexión amplia, se abarcan muchos conceptos y detallo las oportunidades que ofrece esta tecnología ante el reto de recuperar la confianza, mejorar la interacción e innovar para conseguir una verdadera administración moderna, ágil y transparente. 

Estoy a vuestra disposición para cualquier duda que podáis tener o ampliar información.

Trencant MURS

Fa pocs dies vaig tenir l’oportunitat d’escoltar a l’Antoni Garrell amb una xerrada sota el títol “Mirant cap al futur. Societat i Indústria 4.0”. Va descriure amb absoluta claredat, i alhora fermesa, els canvis que la tecnologia ja està provocant a la nostra societat i va donar, alhora, elements per transformar el model productiu a Catalunya amb l’instrument de la innovació.

Segons el ponent, els elements d’impacte de la Digitalització sobre la nostra societat són:

  1. Una societat tecnodependent (la dependència del model productiu i l’humà amb la tecnologia és indissoluble).
  2. Hipermèdia (les xarxes com a font del coneixement).
  3. Una societat informada (mai com ara hem tingut tanta informació a la nostra mà per gestionar, tanta que hem arribat al punt de la sobre informació i la no contrastació d’aquesta generant situacions d’engany intencionat, malintencionat).
  4. Ràpida (vivim un present accelerat, exigim valor amb una celeritat que el model productiu actual no és capaç de gestionar per diversos motius).
  5. La Intel·ligència Artificial i els cobots són instruments imprescindibles (això comporta riscos i amenaces a les estructures laborals del model productiu).
  6. Relativa (la tecnologia i els elements que provoquen l’acceleració ens han fet perdre, a la societat, els valors de l’estructura i trencar línies que sobrepassen l’ètica).
  7. Una societat condicionada per l’exposició pública a la qual se sotmet.
  8. Una societat superficial (avui la immensa majoria es mou pel titular, situació que provoca tensió en diferents àmbits de la mateixa).
  9. Conscient de la necessitat d’un equilibri de creixement sostenible (la crisi climàtica que vivim ens interpel·la a tothom, i cada vegada més persones són conscients i sensibles amb aquesta amenaça, els més conscients es troben entre la població natius digitals).
  10. La col·lisió intergeneracional (avui el futur de la nostra societat, de la joventut i del futur, el decideixen els estrats poblacionals més estables. Aquests allunyats del coneixement real dels dèficits i dificultats amb què el projecte de vida resulta molt dificultós).

Si aprofundim en cadascun d’aquests deu elements, que l’impacte sobre les persones, en l’àmbit personal, social, en l’àmbit laboral i de les competències educatives, està provocant l’acceleració transformadora més gran que la humanitat ha viscut fins avui. En tan sols deu anys no hi ha àmbit o element que no s’hagi vist transformat. I, doncs, la pregunta és? Hem transformat amb la mateixa acceleració els instruments troncals que faciliten una transició justa i equilibrada al País? La resposta evidentment és NO.

Avui, l’administració pública encara no ha fet els deures, les estructures socials de defensa i garantia d’aquest equilibri no s’han vist liderades per fer aquesta transició i el model productiu de Catalunya, basat en pimes, encara està lluny d’aconseguir-ho.

El resultat és, avui, que la ciutadania, les empreses, els autònoms i la societat, en el seu conjunt, es troben en una incertesa incremental que provoca comportaments, rebuig i canvis en les persones i en les societats, que juguen en benefici de l’autoprotecció.

Si volem començar a invertir les tendències i oferir llum d’oportunitat, necessitem un model disruptiu que sàpiga llegir d’on venim, que decideixi cap a on volem anar i ens acompanyi, al conjunt de la societat, a les oportunitats que aquest canvi de model ofereix, perquè les oportunitats hi són, i són grans. Per a tothom!

Com gestionar els canvis i la complexitat a la “nova normalitat”

La transformació digital era una urgència abans de la pandèmia. Avui, a les acaballes de l’estat d’alarma i llegint cap a on camina “el nou món”, és imprescindible i urgent la Digitalització de les empreses (Digital Enterprise), una obligatorietat per sobreviure. I ho contextualitzo a l’esfera empresarial així com a la professional (personal).

Amb aquesta afirmació no us he dit res de nou que no hagin exclamat experts, tertulians, columnistes i divulgadors en les darreres setmanes. Coneixem les amenaces, som conscients de les nostres febleses, són evidents els reptes que venen, i transformaran, “la nova normalitat”. No hi ha excusa i no tenim temps.

Amb aquest article us proposo, per a iniciar la digitalització empresarial, l’adopció d’una metodologia (agile), que tot i no ser de creació recent, està emergint derivat dels efectes positius que provoca. Una metodologia operativa per a qualsevol àmbit i/o sector; empresa privada, administració pública o bé per la millora de les nostres capacitacions personals i/o professionals.

De què parlem?
La metodologia agile permet gestionar el projecte de forma flexible, autònoma i eficaç reduint-ne els costos i augmentar la productivitat. És una metodologia que permet adaptar la forma de treball a les condicions del projecte, aconseguint flexibilitat i immediatesa en la resposta i adaptar el projecte i el seu desenvolupament a les circumstàncies específiques de l’entorn.

El marc àgil SCRUM

Per ser més concret, avui us parlo del marc SCRUM. Un framework per a la gestió fàcil de projectes complexos. El concepte és dividir projectes grans en etapes més petites, revisar i adaptar al llarg del camí. Aquest és un marc incremental que permet, amb una millor gestió de l’equip (motivació) i una major interacció amb els skateholders, el desenvolupament incremental del producte sense errors i de manera iterativa.

Aquest framework ja és utilitzat en gairebé tots els sectors econòmics i productius (TIC, finances, telecomunicacions, construcció, educació, sector públic, assegurances, etc). Alhora, pot ser també una eina d’ús personal/professional. Alguns dels avantatges són:

QUALITAT

Realitzant proves des de l’inici i iterant amb el producte des del feedback permanent amb el client.

RESULTATS

Fent tangible el treball i la seva millora (incremental) per aportar valor des de l’inici

MOTIVACIÓ

Treballant conjuntament amb el client, veient créixer el producte periòdicament

Com sempre resto a la vostra disposició per ajudar-vos i acompanyar-vos en la Transformació Digital, Digitalització Empresarial o bé Pública, de la vostra organització. És l’hora de ficar al client/usuari al centre de les vostres prioritats i dels vostres projectes. Els reptes són gegantins, les oportunitats també.

[Descarga no encontrada]

Avance de estadísticas

Este año batimos récords

Cuando aún falta poco más de un mes para finalizar el año 2019, os ofrezco un avance de datos estadísticos de mi web (blog personal). Éstos están recogidos con fecha 18/11/2019.

Unicos- Statistics Personal Blog
Visitas - Statistics Personal Blog
páginas - Statistics Personal Blog
previous arrow
next arrow

 

Durante el mes de enero de 2020 os ofreceré las estadísticas al completo. Permitidme daros las gracias por adelantado! 

 

Ventanas abiertas para el cambio

¿Cuántas veces muchos de vosotros habéis exclamado o escuchado la frase “toda la vida se ha hecho así” u otra como “toda la vida lo he hecho igual”? No hay citas más defensiva, autocomplaciente y conformista que estas.

¿Habéis intentado alguna vez sustituirla por un argumento o actuar haciendo algo diferente para no caer en ella? Probadlo, sentiréis una nueva sensación, abriréis una ventana al cambio. En esta frase descansa la primera piedra para ser coherentes con aquello que exigimos y deseamos.

Si, además, a esta frase le sumas otra que a menudo se cita como “me lo han dicho” como elemento de posicionamiento intelectual, entonces se puede llegar a construir un argumentario fácil y sencillo que lo justifique todo para no tener que cambiar nada o bien para defendernos de cualquier otro argumento que nos deja en evidencia intelectual.

Si de verdad queremos cambiar las cosas, si de verdad queremos hacer frente a los desafíos que tenemos como humanos, como personas o como sociedad el primer cambio comienza con nosotros como protagonistas. No podemos exigir que cambie nada si nosotros no estamos dispuestos a que nada cambie.

Si nada cambia, la queja o la gestión de los enormes retos que tenemos entran en la habitación de la mediocridad y con ello, el falso relato, que se convierte en la defensa ignorante para imposibilitarlo todo. Llegados a este punto los personalismos y la tiranía juegan a placer.

Ante esta realidad el talento se escapa, las oportunidades se reducen y vamos dejando atrás sábanas de oportunidades.

Si os encontráis en esta situación o creéis que hemos llegado a ella colectivamente, la mediocridad es la protagonista. Si no es así y sois personas propositivas – os felicito – formáis parte de un entorno en el cual la inteligencia colectiva construye oportunidades, soluciones y futuro. Reflexiona, reflexionemos.