Categoría: Gobierno Abierto

La tecnología blockchain en la administración pública

Hoy inicio la colaboración con Gobierno Transparente para la emisión de un podcast trimestral, en formato entrevista, sobre la tecnología blockchain y su aplicación en la administración pública.

Durante más veinte minutos, en una reflexión amplia, se abarcan muchos conceptos y detallo las oportunidades que ofrece esta tecnología ante el reto de recuperar la confianza, mejorar la interacción e innovar para conseguir una verdadera administración moderna, ágil y transparente. 

Estoy a vuestra disposición para cualquier duda que podáis tener o ampliar información.

Identidad Digital Auto-soberana

Identidad Digital Auto-soberana

En artículos anteriores he explicado elementos y características de la tecnología blockchain. He hablado de Bitcoin, de los Smart contracts y otros conceptos que permiten vislumbrar alguno de sus potenciales.

Hoy, y como introducción muy breve, os hablaré de la Identidad Digital Auto-soberana, término acuñado por Alex Preukschat en su artículo Self Sovereign Identity: a guide to privacy for your digital identity with Blockchain.

La Identidad Digital Auto-soberana propone una soberanía para el individuo, no para la emisión de la identidad, sino para su administración y presentación a terceros.

En primer lugar, el modelo habilita que los individuos tengan soberanía en la administración y gestión de sus activos y credenciales digitales, como por ejemplo un pasaporte digital, un título formativo, una propiedad u otros -utilizando elementos digitales personales y portables como por ejemplo puede ser en una aplicación en el smartphone.

En segundo lugar, suprime la necesidad que un tercero al que se le presenta un activo digital tenga que dirigirse a un emisor para comprobar su veracidad o validez, ya que puede hacerlo en un registro público y descentralizado sin manipulación y mucho más seguro.

¿Os imagináis un único repositorio digital (con toda la información y documentación que genera el individuo) en el smartphone que habilite y dar acceso a presentar en cualquier trámite que hagáis con una administración pública y/o empresa privada?

Toda la información y documentación en un “click”. Sería un paso histórico ante tanta burocracia, desplazamientos, obstáculos que mejoraría enormemente a todas las partes. Todo de manera transparente, seguro y validado. Datos que serían propiedad de los individuos, no de otros agentes para ser comercializados que amenazan nuestra identidad, atacan nuestra intimidad y peligrosamente saben de nuestros activos.

A continuación os dejo un enlace al libro “Identidad Digital auto-soberana: El futuro de la identidad digital: auto-soberanía, billeteras digitales y blockchain” del autor Marcos Allende López. Se presenta en versión inglés y español y su descarga es gratuita.

Trencant MURS

Fa pocs dies vaig tenir l’oportunitat d’escoltar a l’Antoni Garrell amb una xerrada sota el títol “Mirant cap al futur. Societat i Indústria 4.0”. Va descriure amb absoluta claredat, i alhora fermesa, els canvis que la tecnologia ja està provocant a la nostra societat i va donar, alhora, elements per transformar el model productiu a Catalunya amb l’instrument de la innovació.

Segons el ponent, els elements d’impacte de la Digitalització sobre la nostra societat són:

  1. Una societat tecnodependent (la dependència del model productiu i l’humà amb la tecnologia és indissoluble).
  2. Hipermèdia (les xarxes com a font del coneixement).
  3. Una societat informada (mai com ara hem tingut tanta informació a la nostra mà per gestionar, tanta que hem arribat al punt de la sobre informació i la no contrastació d’aquesta generant situacions d’engany intencionat, malintencionat).
  4. Ràpida (vivim un present accelerat, exigim valor amb una celeritat que el model productiu actual no és capaç de gestionar per diversos motius).
  5. La Intel·ligència Artificial i els cobots són instruments imprescindibles (això comporta riscos i amenaces a les estructures laborals del model productiu).
  6. Relativa (la tecnologia i els elements que provoquen l’acceleració ens han fet perdre, a la societat, els valors de l’estructura i trencar línies que sobrepassen l’ètica).
  7. Una societat condicionada per l’exposició pública a la qual se sotmet.
  8. Una societat superficial (avui la immensa majoria es mou pel titular, situació que provoca tensió en diferents àmbits de la mateixa).
  9. Conscient de la necessitat d’un equilibri de creixement sostenible (la crisi climàtica que vivim ens interpel·la a tothom, i cada vegada més persones són conscients i sensibles amb aquesta amenaça, els més conscients es troben entre la població natius digitals).
  10. La col·lisió intergeneracional (avui el futur de la nostra societat, de la joventut i del futur, el decideixen els estrats poblacionals més estables. Aquests allunyats del coneixement real dels dèficits i dificultats amb què el projecte de vida resulta molt dificultós).

Si aprofundim en cadascun d’aquests deu elements, que l’impacte sobre les persones, en l’àmbit personal, social, en l’àmbit laboral i de les competències educatives, està provocant l’acceleració transformadora més gran que la humanitat ha viscut fins avui. En tan sols deu anys no hi ha àmbit o element que no s’hagi vist transformat. I, doncs, la pregunta és? Hem transformat amb la mateixa acceleració els instruments troncals que faciliten una transició justa i equilibrada al País? La resposta evidentment és NO.

Avui, l’administració pública encara no ha fet els deures, les estructures socials de defensa i garantia d’aquest equilibri no s’han vist liderades per fer aquesta transició i el model productiu de Catalunya, basat en pimes, encara està lluny d’aconseguir-ho.

El resultat és, avui, que la ciutadania, les empreses, els autònoms i la societat, en el seu conjunt, es troben en una incertesa incremental que provoca comportaments, rebuig i canvis en les persones i en les societats, que juguen en benefici de l’autoprotecció.

Si volem començar a invertir les tendències i oferir llum d’oportunitat, necessitem un model disruptiu que sàpiga llegir d’on venim, que decideixi cap a on volem anar i ens acompanyi, al conjunt de la societat, a les oportunitats que aquest canvi de model ofereix, perquè les oportunitats hi són, i són grans. Per a tothom!

Com gestionar els canvis i la complexitat a la “nova normalitat”

La transformació digital era una urgència abans de la pandèmia. Avui, a les acaballes de l’estat d’alarma i llegint cap a on camina “el nou món”, és imprescindible i urgent la Digitalització de les empreses (Digital Enterprise), una obligatorietat per sobreviure. I ho contextualitzo a l’esfera empresarial així com a la professional (personal).

Amb aquesta afirmació no us he dit res de nou que no hagin exclamat experts, tertulians, columnistes i divulgadors en les darreres setmanes. Coneixem les amenaces, som conscients de les nostres febleses, són evidents els reptes que venen, i transformaran, “la nova normalitat”. No hi ha excusa i no tenim temps.

Amb aquest article us proposo, per a iniciar la digitalització empresarial, l’adopció d’una metodologia (agile), que tot i no ser de creació recent, està emergint derivat dels efectes positius que provoca. Una metodologia operativa per a qualsevol àmbit i/o sector; empresa privada, administració pública o bé per la millora de les nostres capacitacions personals i/o professionals.

De què parlem?
La metodologia agile permet gestionar el projecte de forma flexible, autònoma i eficaç reduint-ne els costos i augmentar la productivitat. És una metodologia que permet adaptar la forma de treball a les condicions del projecte, aconseguint flexibilitat i immediatesa en la resposta i adaptar el projecte i el seu desenvolupament a les circumstàncies específiques de l’entorn.

El marc àgil SCRUM

Per ser més concret, avui us parlo del marc SCRUM. Un framework per a la gestió fàcil de projectes complexos. El concepte és dividir projectes grans en etapes més petites, revisar i adaptar al llarg del camí. Aquest és un marc incremental que permet, amb una millor gestió de l’equip (motivació) i una major interacció amb els skateholders, el desenvolupament incremental del producte sense errors i de manera iterativa.

Aquest framework ja és utilitzat en gairebé tots els sectors econòmics i productius (TIC, finances, telecomunicacions, construcció, educació, sector públic, assegurances, etc). Alhora, pot ser també una eina d’ús personal/professional. Alguns dels avantatges són:

QUALITAT

Realitzant proves des de l’inici i iterant amb el producte des del feedback permanent amb el client.

RESULTATS

Fent tangible el treball i la seva millora (incremental) per aportar valor des de l’inici

MOTIVACIÓ

Treballant conjuntament amb el client, veient créixer el producte periòdicament

Com sempre resto a la vostra disposició per ajudar-vos i acompanyar-vos en la Transformació Digital, Digitalització Empresarial o bé Pública, de la vostra organització. És l’hora de ficar al client/usuari al centre de les vostres prioritats i dels vostres projectes. Els reptes són gegantins, les oportunitats també.

[Descarga no encontrada]

El Teletrabajo: una oportunidad histórica

Estamos delante de un momento clave para avanzar como sociedad

La llegada de la pandemia, provocada por el SARS-CoV-2, ha producido un descalabro disruptivo en toda la sociedad. En el ámbito laboral la repercusión, en positivo, más evidente ha sido la adopción de una nueva metodología de trabajo, el Teletrabajo.

Pero… 

  • ¿qué significa Teletrabajo?
  • ¿Dónde reside la diferencia entre, trabajar desde casa y teletrabajar?
  • ¿Qué perfiles se adecúan más para poder teletrabajar?
  • Ventajas y desventajas del Teletrabajo
  • ¡MENTIRA! no supone un gasto enorme
  • Mi ejemplo personal
  • ¡No es una teoría! es posible y verídico
  • Del Teletrabajo al “sin papel”

Estas preguntas, y otras, las respondo en un extenso artículo que puedes descargar a continuación para su lectura.

[Descarga no encontrada]